Win-win activiteiten

activiteiten win-win zelfvertrouwen Sep 06, 2022

De leukste activiteiten met je kind, zijn de activiteiten waar je beiden wat aan hebt. Lekker praktisch denken dus, dan vang je twee vliegen in 1 klap. Herken je dat ook wel eens dat je weet dat er nog genoeg te doen is in het ‘huishouden’ en tegelijkertijd je ook even echte aandacht voor je kind wil hebben. Enerzijds, jezelf leren en mogen vermaken is niks om je zorgen over te maken. Een kind heeft het ook echt nodig dat het zich mag vervelen en mag best leren dat jij ook je eigen tijd hebt om in te delen. Anderzijds, een moment echt gerichte aandacht aan je kind op de dag kan echt heel veel opleveren voor de rest van de dag.

Probeer het eens, elke dag voor een week of twee neem je jezelf voor om 10 minuten echt gerichte aandacht aan je kind te geven. Met echte aandacht bedoelen we, telefoon weg, geen afleiding van andere klusjes, je tijdens de activiteit echt laten leiden door je kind (zie het als een lekker mindful momentje voor jezelf). Je zal merken dat dit je heel veel tijd kan opleveren. Vooral als je het op een vast moment van de dag doet. Je kind weet dat zijn aandacht er elke dag is, en zal er minder om vragen. 

Maar goed, leuke tip maar we wilde je meenemen in activiteiten waar je allebei wat aan hebt. In de Montessori methode wordt dit ook wel practical life genoemd. Het idee erachter is dat je kinderen betrekt en mee laat helpen met de dagelijkse bezigheden en ze daarmee leert om in de toekomst deze taken zelfstandig uit te kunnen laten voeren. Het fantastische van deze methode is, dat jonge kinderen het vaak ontzettend leuk vinden om bij de ‘volwassen’ klusjes betrokken te worden. Het voordeel is dat het zelfstandigheid bevordert maar zeker ook heel waardevol is voor het vergroten van het zelfvertrouwen.

Denk je maar eens in dat je als 4 jarige van je vader of moeder mee mag helpen met de auto wassen. En dingen zelf mag doen. Datgene wat je jouw vader of moeder vaker ziet doen, dat mag jij ook! Je ouders vertrouwen erop dat jij dat kan. Wauw! Dat geeft nog eens een goed gevoel. Kinderen vinden het heerlijk om deze taken uit te mogen voeren en van ouders het vertrouwen te krijgen dat zij dit ook kunnen. 

Aan welke activiteiten kun je denken? 

  • Verzorging van zichzelf. Een belangrijke gedachte bij Montessori methode is, is dat materialen beschikbaar moeten zijn voor kinderen. Dat zij er zelf bij kunnen, en het ook op kindhoogte / niveau wordt aangeboden. Denk bij verzorging van zichzelf aan een tafeltje met stoeltje en spiegel op hoogte van het kind zelf. Met daarbij een borstel, een spuitertje met water en wellicht een washandje of doekje. 
  • Snack tafeltje. Een leuke en dankbare activiteit is ook om een kind te leren zelf hun tussendoortje te maken. Of uiteindelijk een tussendoortje voor alle gezinsleden. Eerst zal je het samen moeten doen, maar stap voor stap werk je toe naar het alleen kunnen maken van de snack. Daarbij is het wel weer belangrijk dat een kind er goed bij kan. Dus een trappetje zodat het bij het aanrecht kan of het klaarzetten op een apart tafeltje met alles binnen handbereik. 
  • Tafel dekken. Je zal het niet direct als leuke activiteit bedenken om met je kind samen te doen. Maar je kan alles leuk maken natuurlijk! Een leuk momentje met een muziekje en samen dek je de tafel. Laat je kind ook leiden, door vragen te stellen als ‘waar moet het bestek?, welke glazen zullen we gebruiken? Etc. Zo ook met de vaatwasser uitruimen. Soms moet je er ook een beetje voor ‘loslaten’. Dus dat niet gelijk de messen in het juiste vakje liggen, dat mag je best voor lief nemen. (al houden kleine kinderen vaak van orde, dus moet je je ook niet verbazen als het netter ligt dan jij zelf zou doen ;-). 
  • Bakken. Uiteraard is bakken een activiteit die je leuk samen kunt uitvoeren. Denk niet alleen aan koekjes bakken. Het is net zo leuk voor kinderen om te helpen met het avondeten voorbereiden. En zo ben jij ook lekker voorbereid voor spitsuur. Denk aan aardappels in stukjes snijden (er zijn voldoende kindvriendelijke messen op de markt), beslag roeren, eitjes kraken, komkommer snijden, de pizza beleggen). Wat vaak de valkuil is, is dat je zou kunnen denken ‘ik doe het liever even snel zelf’. Maar als je het ziet als activiteit, en bijvoorbeeld in de ochtend al even samen de voorbereiding doet, is het een leuk moment met je kind samen, een leermoment maar ook handige invulling van je tijd. 
  • Schoonmaken. Wil jij even door het huis heen, doe dat vooral samen met je kind. Het vraagt soms om creatief denken zodat je het aanpast aan je kind zijn mogelijkheden en zonder dat jij er extra werk van hebt. Geef je kind bijvoorbeeld een eigen spuitbusje met water en een doekje voor het afdoen van zijn speelgoedjes of stoel, of kijk voor schoonmaakmaterialen aangepast op hun grootte zodat je echt samen aan de slag kan.

Van dit soort activiteiten een gewoonte maken, scheelt je niet alleen een hoop tijd maar zorgt er ook voor dat jij met meer gerichte aandacht met je kind bezig kan zijn. Daarbij bevordert het zelfstandigheid bij je kind, vergroot het zelfvertrouwen en een hoop motorische skills. Kortom de moeite om eens te proberen dus! 

Succes!