Basisschoolleeftijd: Een nieuwe wereld van grotere verbeelding en groeiend besef

angst basisschool onzekerheid zelfbeeld Oct 30, 2023

Als je kinderen de basisschoolleeftijd bereiken, beginnen ze de wereld om hen heen beter te begrijpen. Ze worden blootgesteld aan veel meer informatie via internet, boeken, tv en verhalen van volwassenen. Dit draagt bij aan hun groeiende realiteitsbesef.

Tegelijkertijd ontwikkelen ze een groter vermogen om te denken en te fantaseren. Je krijgt de bekende 'wat als'-vragen. Soms kunnen deze vragen verrassend diep gaan, zoals "Wat als mijn papa en mama zouden gaan scheiden?"

Hoe reageer je op deze vragen?

  • Gebruik eenvoudige en duidelijke taal: Sluit aan op de belevingswereld van je kind en maak het niet groter dan nodig. Te veel informatie kan de onzekerheid vergroten.
  • Stel vragen voordat je antwoord geeft: Ontdek wat je kind al weet over het onderwerp door eerst te vragen. Bijvoorbeeld, vraag: "Wat weet je al over dit onderwerp?"
  • Maak gebruik van boeken: Boekjes kunnen een geweldige manier zijn om het gesprek aan te gaan en de angsten van je kind te begrijpen.
     

Een veranderend zelfbeeld en omgaan met onzekerheden

Naast de groeiende verbeelding ervaren kinderen in deze fase ook een verandering in hun zelfbeeld. Ze gaan van "ik kan alles" naar een meer realistisch gevoel, waarbij ze beseffen dat anderen beter zijn in bepaalde dingen. Dit kan onzekerheid met zich meebrengen, vooral omdat er steeds meer van je kind wordt verwacht.

Het is belangrijk om je kinderen aan te moedigen en "groeitaal" te gebruiken:

  • "Je kunt het nu nog niet, maar je kunt het wel leren."
  • "Je bent al goed bezig met deze oefeningen."
  • "Je hebt echt doorgezet om je huiswerk af te krijgen." 

 

En pssst.. 
We zijn er misschien een beetje vroeg bij. Maar we willen je toch alvast wijzen op onze vernieuwde GRATIS Masterclass: Eerste Hulp bij Onzekere Gevoelens Met deze masterclass krijg jij dé tools in handen voor een kind met zelfvertrouwen. Je kan je plek alvast claimen en de datum in je agenda zetten. 


Donderdag 23 november 2023 LIVE Masterclass 20:30 (je ontvangt de volgende dag de opname zodat je het altijd kunt kijken wanneer het jou uitkomt). 

Claim hier alvast jouw plek!