Magische gedachten en kleine angsten: Kleuters op ontdekking

angst emoties kleuter onzekerheid Oct 29, 2023

Ken je die magische gedachten van kleuters? Ze hebben een ongelooflijke fantasie. Maar soms kan die fantasie hem ook een beetje bang maken.


Hoe bizar en misschien zelfs grappig de verhalen over hun angsten ook lijken, onthoud dat deze angsten voor je kind écht zijn. Door jezelf in hun schoenen te plaatsen, kun je beter begrijpen waar hun angst vandaan komt en hoe je er het beste op kunt reageren.

Misschien merk je het als je kind midden in de nacht plotseling huilt of ineens weer in bed plast. Maar op deze leeftijd kunnen ze hun angsten soms ook al goed verwoorden. Het is belangrijk om deze angsten serieus te nemen, omdat dit hen leert dat hun gevoelens er mogen zijn.

 

Hier zijn 3 tips om je kleuter te ondersteunen:

  1. Gewoon luisteren: Als je kind je vertelt waar het bang voor is, neem even de tijd om te luisteren. Stel vragen en laat je kind uit praten over wat hem bang maakt.
  2. Maak thuis een fijne plek: Zorg ervoor dat thuis een veilige plek is. Misschien helpt een nachtlampje om de angst voor het donker te verminderen, of geef je kind een speciale knuffel om te beschermen tegen "enge" dingen. (ze hebben zelf ook vaak hele goede ideeën)
  3. Fantaseer erop los: Moedig je kind zijn wilde fantasieën aan! Laat zien hoe hij die fantasie kan gebruiken voor leuke avonturen in plaats van zich zorgen te maken. 

Dus, terwijl je nu misschien denkt dat spoken, heksen en monsters niet serieus genomen hoeven te worden, onthoud dat dit voor je kleintje echte gevoelens zijn die ze met jou delen. Dit is iets wat je in de toekomst graag wilt behouden, vooral als het gaat om gevoelens van ongemak bij bepaalde situaties of personen.

 

En pssst.. 
We zijn er misschien een beetje vroeg bij. Maar we willen je toch alvast wijzen op onze vernieuwde GRATIS Masterclass: Eerste Hulp bij Onzekere Gevoelens. Met deze masterclass krijg jij dé tools in handen voor een kind met zelfvertrouwen. Je kan je plek alvast claimen en de datum in je agenda zetten. 


Donderdag 23 november 2023 LIVE Masterclass 20:30 (je ontvangt de volgende dag de opname zodat je het altijd kunt kijken wanneer het jou uitkomt). 

Claim hier alvast jouw plek!