Zelfvertrouwen bij het jonge kind

opvoeden opvoeding weerbaarheid zelfvertrouwen Jan 19, 2023

5 lessen die je echt moet weten 

We wensen het allemaal voor onze kinderen.  Vanaf het eerste moment hoop je voor jouw kind dat hij gelukkig wordt. 

Als je verder praat met ouders is er naast geluk nog iets wat ze graag voor hun kind wensen, namelijk zelfvertrouwen. 

Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je hebt in eigen kunnen. 

Zelfvertrouwen hebben maakt het leven makkelijker en leuker. Verschillende factoren hebben invloed op het ontwikkelen van een gezonde dosis zelfvertrouwen zoals het karakter van je kind, zijn mogelijkheden, ervaringen die jouw kind opdoet of de mogelijkheden die het krijgt om zich te ontwikkelen. Maar de grootste invloed op het zelfvertrouwen van jouw jonge kind heb jij, de ouder. En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. 

 

Deze 5 lessen voor het jonge kind gaan jou daar bij helpen! 

 

Les 1: De kracht van herhaling!

Baby’s ontdekken tijdens hun eerste levensjaar door allerlei ervaringen dat zij ervoor kunnen zorgen dat er iets gaat gebeuren. Zij kunnen een gebeurtenis in gang zetten. Denk maar aan de baby die voor het eerst gaat lachen en dit nog vaker gaat doen als hij reacties krijgt. 

Dat gaat nog gemakkelijker wanneer de reactie erop voorspelbaar is. Dus wanneer je op zo’n manier huilt, gebeurt er dit, wanneer je je handjes uitsteekt tilt je mama of papa je op, etc. Met name de gebeurtenissen waarbij het kind dus leert dat het zelf de veroorzaker daarvan is. Niet alleen bij mensen, maar ook met voorwerpen. Dus door te spelen. Een kind heeft daardoor vaak juist de behoefte om meerdere keren, dagen achter elkaar met hetzelfde voorwerp bezig te zijn.

 

Les 2: De wijze les van frustraties
 

Het voelt niet altijd fijn als jij je kind ziet worstelen met iets. Natuurlijk wil jij je kind dan helpen. De kleine krijgt het puzzelstukje niet op zijn plaats, dan kan jij het toch doen? De kleine krijgt de deksel niet op doosje, maar gelukkig jij wel! Weg zijn de tranen, opgelost dus. Maar frustratie hoort erbij. Al van baby af aan is het goed een kind te leren omgaan met frustratie, simpelweg door het hem zelf te laten ondergaan en niet alle bergen voor hem weg te halen. Wanneer dat wat hij wilde doen toch is bereikt, door zijn eigen handelen, draagt dit bij aan de groei van zijn probleemoplossend vermogen en dit draagt natuurlijk bij aan het zelfvertrouwen van het kind. 

Les 3: Van tegendraads gedrag leer je dapper worden
 

Hoe jong kinderen ook zijn, tegendraads kunnen ze allemaal zo nu en dan zijn. De 1,5-jarige die niet meer mee wil lopen, de 4-jarige die niet wil slapen of de 8-jarige die niet op tijd binnen is. Tegendraadsheid hoort erbij, simpelweg doordat het daarmee leert dat het zelf controle heeft op situaties en omdat er een soort dapperheid voor nodig is. Tegendraads zijn, draagt dus bij aan het groeien van het zelfvertrouwen van je kind. Aan jouw als ouder de taak om daar ruimte voor te geven en een balans in te vinden voor het toestaan en hanteren van regels. 

Les 4: Geef je kind zoveel mogelijk bewegingsvrijheid 
 

Kleine kinderen lijken steeds vaker vastgesnoerd te zitten uit gemak en uit veiligheidsoverwegingen. Je hebt haast dus snel even de kleine in de buggy en de boodschappen doen, rondje lopen voor een frisse neus. Je wilt je handen vrij en wat kunnen doen, dus de kinderstoel biedt uitkomst. Maar vergis je niet hoe belangrijk bewegingsvrijheid is ook voor hele kleine kinderen. Baby’s die lekker mogen liggen op een matje op de grond, de wereld langzaam tot zich nemen vanaf een liggende positie terwijl het zijn lichaam beter leert kennen. De kruipende baby die de behoefte heeft de wereld te gaan ontdekken, op, onder, over dingen heen. Geef je kind zoveel mogelijk de ruimte en kans zichzelf te bewegen. Creëer een veilige speelplek met voldoende ruimte om te ontdekken en bewegen. Laat het daarbinnen zijn eigen gang gaan.

 
Les 5: Mee laten helpen kost jou extra tijd, maar levert jouw kind heel veel op

Betrek je kind bij klusjes die voor grote mensen zijn. Zoek daarbij een balans tussen zelf laten doen en begeleiden bij het uitvoeren van de taak. Kinderen leren door te zien. Jij bent hun voorbeeld en ze doen je zo ontzettend graag na. Al van kleins af aan. Geef ze de kans om grote mensen taken ook zelf te doen, geef ze die verantwoordelijkheid. En daarbij bied jij de kaders en daarmee veiligheid. 

 

Deze 5 onderwerpen dragen bij aan de groei van het zelfvertrouwen van jouw jonge kind en daar kan je dus niet vroeg genoeg mee beginnen. 

 

En nu jij! 
Ben jij benieuwd in hoeverre jouw aanpak aansluit bij deze tips? Ontdek aan de hand van 10 vragen in hoeverre jij al de juiste aanpak hanteert om je kind te laten opgroeien in zelfvertrouwen. Doe de gratis quiz! De quiz is zo gedaan en levert jou het volgende op:

  • De vragen geven je inzichten
  • Je weet snel wat jouw successen zijn
  • Bewustwording van je groeimogelijkheden

Dit alles met als doel jouw kind op te laten groeien met een flink portie ZELFVERTROUWEN.  


 

Groetjes,

Willemijne, Marjolein & Camiel 
(Ortho) pedagogen

P.s. Op dit moment zijn de deuren van Het Groei in Zelfvertrouwen gesloten. Schrijf je in voor de wachtlijst en hoor als eerste wanneer we weer opengaan.