Dankbaarheid

Sep 06, 2022

Als je soms na een pittige dag eindelijk op de bank neerploft en eindelijk even de tijd hebt om rustig te zitten, kan er zo’n overheersend gevoel zijn dat er niks is gelukt. Dat dit een waardeloze dag was. Dat je baalt van jezelf. Je niet hebt gedaan wat je wilde doen en je weer zo boos deed tegen de kinderen. Een rondje op sociale media versterkt dit gevoel vaak. Daar zie je dan wat jij allemaal ook had willen doen, maar wat niet lukte.

Waarom is dat toch? Dat het negatieve van een dag het meest blijft hangen is best logisch. Dat heeft te maken met hoe ons brein werkt. Gevaarlijke, negatieve dingen worden beter onthouden dan positieve dingen. Maar daar kan je iets aandoen. Je kan je brein namelijk trainen. Dat doe je door bewust aandacht te hebben voor de dingen die wel zijn gelukt. Of de dingen waar je dankbaar voor bent.

Elke avond even bewust stilstaan bij de dingen die wel gelukt zijn of de dingen waar je dankbaar voor bent, traint je brein om meer te focussen op die kleine successen. Je kan het opschrijven of samen met je partner bespreken. Je zal verbaasd zijn om te zien hoeveel er toch gelukt is op zo’n baaldag.

Wij proberen elke dag een top 3 te maken van de dingen die wel zijn gelukt. Of die momenten dat er een glimlach op ons gezicht verscheen. Want hoe vervelend een dag ook is, er zijn altijd dingen die je wel zijn gelukt!