Zo heb je een goed gesprek met je kind na school

communicatie gesprek opvoeden ouderschap school Jan 13, 2023

De school is inmiddels alweer een week in volle gang! Sommige kinderen zijn met veel plezier en enthousiasme begonnen, anderen zagen er wat meer tegenop. Hoe jouw kind er ook in staat, de meeste ouders vinden het fijn om een beetje te weten hoe het is gegaan op school.

 

Misschien herken je het wel. Je kind komt uit school en jij bent geïnteresseerd in zijn dag. Je vraagt: ‘Hoe is het bij jou op school gegaan?’ En je kind antwoord met de legendarische zin: ‘

 

IK WEET HET NIET!’

 

We kunnen je geruststellen. Zo gaat het heel vaak. Dit is voor veel ouders herkenbaar. Vreemd toch, als je net van school komt dat je dan al niet meer weet hoe de dag is geweest?

 

Zou dat het echt zijn, dat ze het niet meer weten? Vaak is dat niet direct het geval. Meestal heeft het met twee dingen te maken:

  1. Je kind is moe na een dagje school en heeft gewoon geen zin en energie voor een gesprekje.
  2. Je vraag is te breed en te algemeen en is lastig te beantwoorden voor jouw kind.

 

Moe na een dag school

 

Vraag jezelf eens af: Hoe energiek ben jij zelf na een dag werk? Wanneer ontstaat bij jou de behoefte om hierover in gesprek te gaan?

 

We weten natuurlijk niet hoe het bij jou zit, maar wij vinden het heerlijk als we na werk het over iets anders kunnen hebben dan werk. Even zitten, wat drinken of iets doen met verstand op nul. Oké, dit is voor veel ouders een utopie, even zitten en rust na een dagje werk is meestal voor ons pas weggelegd na bedtijd. Maar het is wel heerlijk als je kinderen je enthousiast verwelkomen en aangeven dat ze blij zijn om je weer te zien! Toch?

 

Bij onze kinderen ligt vaak precies dezelfde behoefte. Even rust en wat eten en drinken, wat anders dan school en horen: ‘Wat ben ik blij je weer te zien!’. Als je dan weer een beetje gesetteld bent, beginnen ook de ervaringen van de dag weer op te borrelen en dan komt ook de behoefte om er nog over na te praten. De juiste timing van jouw vragen is dus van groot belang bij het voeren van een goed gesprek over school.

 

Stel de juiste vragen en geef je kind de ruimte

 

De vraag ‘Hoe was het bij jou op school vandaag’ is best een algemene vraag wanneer je van alles gedaan hebt op school. Je helpt je kind op weg door vragen concreter en specifieker te maken. Vraag naar:

 

  • Een moment van de dag
  • Een bepaald persoon
  • Een gevoel
  • Een activiteit of les

 

Het helpt om iets te doen terwijl je een gesprek voert. Tegenover elkaar aan tafel zitten maakt een gesprek voeren lastiger voor kinderen. Doe het juist als je de vaatwasser inruimt, samen een tekening maakt of een rondje buiten loopt.

 

Geef je kind ook de ruimte om antwoord te kunnen geven. We kunnen nog wel eens geneigd zijn het antwoord al in te vullen voor de ander, direct erop door te vragen of te snel weer een nieuwe vraag te stellen. Ruimte laten voor zijn eigen antwoord kan je doen door:

  • Even een stilte te laten na het stellen van je vraag
  • Knikken of hmmm te zeggen wanneer je kind antwoord geeft
  • Te herhalen wat je kind zei zodat het de ruimte krijgt er zelf verder op door te gaan

 

Succes met de tips! 

Groetjes, 

Camiel, Marjolein & Willemijne