Gevoelens van angst: waar het begint

Oct 26, 2023

Angst ontstaat al bij de geboorte! Heb je het al gemerkt dat je baby een schrikreactie kan vertonen bij een hard geluid of een felle lamp die ineens aangaat?  Maar je zal het vast ook hebben opgemerkt bij het missen van jouw steun en troost als hij of zij pijn of ongemak ervaart. We noemen dit soort angsten 'niet-objectgerelateerde angst'. Vanaf ongeveer drie maanden kunnen ze daarbij ook angst voor objecten ontwikkelen, zoals een hond. Gelukkig nemen deze angsten ook weer langzaam af, maar doordat hun wereld voortdurend verandert komen er ook weer nieuwe angsten voor in de plaats. Bijvoorbeeld wanneer het jou niet ziet of wanneer jij weggaat. 

 

Dat komt omdat je kleintje keihard groeit en daarbij steeds meer zelf kan (denk aan kruipen en lopen). Hij wil graag van alles ontdekken, maar wil ook de veiligheid van je nabijheid behouden. Je zult misschien zien dat je kind dapper wegstapt om de wereld te verkennen, maar hij ook steeds weer terugkomt naar jou voor geruststelling. Dit gedrag laat zien dat hij zich aan jou hecht, en dat jij een belangrijke hechtingsfiguur bent. Hij vindt die zelfstandigheid leuk, maar heeft je nog steeds heel hard nodig. Jouw kind is dus echt op zoek naar een balans tussen die afstand en nabijheid. Logisch dat een kind jou daar nog heel hard bij nodig heeft.

 

Hoe ga jij om met je kleintje in deze fase? Hier zijn een paar tips:

  • Begrijp hun angsten: Weet dat hun angsten, hoe klein ze ook lijken, heel reëel zijn voor hen. Neem ze lekker bij je en verwoord wat ze voelen. ‘Ah manneke, kom eens bij me. Je schrok he toen ik het licht aandeed’. Het is ook zo fel’
  • Wees beschikbaar: Bied een veilige basis voor je kind om op terug te vallen terwijl ze de wereld ontdekken. Ze hebben je nabijheid nodig om zich zeker te voelen. Ga in het zicht zitten en laat het weten als je wegloopt. 
  • Stimuleer onafhankelijkheid: Moedig ze aan om te verkennen, maar wees er altijd om je kind te ondersteunen en te troosten als hij zich angstig voelt. ‘ Ga maar eens kijken hoor. Ik ben hier als je mij nodig hebt’ ’ 

 

En pssst.. 
We zijn er misschien een beetje vroeg bij. Maar we willen je toch alvast wijzen op onze vernieuwde GRATIS Masterclass: Eerste Hulp bij Onzekere Gevoelens. Met deze masterclass krijg jij dé tools in handen voor een kind met zelfvertrouwen. Je kan je plek alvast claimen en de datum in je agenda zetten. 


Donderdag 23 november 2023 LIVE Masterclass 20:30 (je ontvangt de volgende dag de opname zodat je het altijd kunt kijken wanneer het jou uitkomt). 

Claim hier alvast jouw plek!