Angst bij peuters: Een kijkje in hun wereld

Oct 27, 2023

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Kinderen die bang zijn voor de meest alledaagse dingen. Maar wist je dat deze angsten een belangrijk onderdeel zijn van hun ontwikkeling? Tussen de leeftijd van twee en vier jaar kunnen kinderen bang worden voor reële gevaren, voor dingen die echt bestaan (in plaats van denkbeeldige gevaren). Dit komt doordat hun begrip van de wereld om hen heen op deze leeftijd nog beperkt is.

Neem bijvoorbeeld de angst voor honden. Als je nog maar klein bent, zijn de meeste honden veel groter dan jij!

Of wat dacht je van de stofzuiger? Voor jou lijkt het gewoon een apparaat dat de vloer schoonmaakt, maar voor je kind kan het geluid enorm luid en beangstigend zijn. Ze kunnen zelfs denken dat ze worden opgezogen door dat enge ding. Want laten we eerlijk zijn, ze hebben nog geen idee van wat die dingen allemaal kunnen.

Hoe kun je als ouder reageren op deze angsten? Hier zijn een paar handige tips:

  • Erken hun gevoel: Laat ze weten dat het oké is om bang te zijn. Zeg gerust: "Je bent bang, en dat begrijp ik."
  • Laat weten dat je er bent: Wees hun rots in de branding en zeg: "Ik ben hier bij je." " Je bent niet alleen."
  • Bied hulp aan: Stel voor om samen te kijken naar het enge object of de enge situatie. Zeg bijvoorbeeld: "Zullen we samen gaan kijken?"
  • Geef vertrouwen: Moedig ze aan om de angst te confronteren. Zeg iets als: "Loop er maar naartoe als je dat wilt."
  • Forceer niets. Het is goed wanneer het kind erachter komt dat hetgeen hij vreest zo spannend nog niet is. Maar forceren en dwingen werkt averechts. Zeg liever "Geef het zelf maar aan als je wel wilt gaan kijken."

Onthoud dat deze angsten een normaal onderdeel zijn van de ontwikkeling van je kind. 

En pssst.. 
We zijn er misschien een beetje vroeg bij. Maar we willen je toch alvast wijzen op onze vernieuwde GRATIS Masterclass: Eerste Hulp bij Onzekere Gevoelens. Met deze masterclass krijg jij dé tools in handen voor een kind met zelfvertrouwen. Je kan je plek alvast claimen en de datum in je agenda zetten. 


Donderdag 23 november 2023 LIVE Masterclass 20:30 (je ontvangt de volgende dag de opname zodat je het altijd kunt kijken wanneer het jou uitkomt). 

Claim hier alvast jouw plek!