Wat je kunt doen als je kind angstig is.

Apr 13, 2023

Welke factoren beïnvloeden angst en wat is normaal?

Angst bij kinderen signaleren is moeilijk, maar je kan op het volgende gedrag letten:

 • Prikkelbaar gedrag/ emotionele uitbarstingen
 • Gaat dingen uit de weg
 • Is zich heel bewust van zijn omgeving (hoort, ziet alles)
 • Lichamelijke klachten (buikpijn / hyperventilatie/ hoofdpijn)
 • Opvallende vermoeidheid of slaapproblemen
 • Zelfonderschatting ‘Ik kan dat niet’
 • Overschatting van gevaren ‘Maar wat als…’
 • Concentratieproblemen
 • Veel excuses bedenken om te vermijden “Ik houd niet van feestjes, dus daarom wil ik niet mee”
   

Hoe ga je hier als ouder mee om zodat jij je kind verder kunt helpen. 

Vier tips: 

 1. Je kan je kind stimuleren om dingen te doen die hij spannend vindt. Vraag aan het kind of hij het wil proberen, van de hoge glijbaan bijvoorbeeld. Maar accepteer het antwoord.  
 2. Het kind houdt de controle, dus probeer niet te dwingen. Durft hij bijvoorbeeld niet op de glijbaan? Forceer het niet door hem er toch op te zetten. Maar kies voor kleine stapjes. 
 3. Knik je kind bemoedigend toe als hij iets uitprobeert wat hij spannend vindt.
 4. Leg de situatie uit. Soms schrikken kinderen als bijvoorbeeld een hond op ze afkomt. Je kunt uitleggen wat er gebeurt, zodat je kind de situatie beter begrijpt. ‘Kijk, de hond is nieuwsgierig en wil weten wie jij bent. Hij komt even ruiken, dat doen honden. Zeg maar: hallo hond.’ 

 

Een klein reminder

Angst neemt pas af als het kind met de enge situatie durft om te gaan. De situatie uit de weg gaan doet de angst niet verminderen. Vermijden heeft wel een direct effect, het vervelende angstige gevoel verdwijnt en je voelt je gelijk beter. 

Door te vermijden ontzeggen kinderen zichzelf de kans om te genieten van nieuwe en spannende situaties. En daarnaast leren ze er niet mee omgaan.  Als kinderen leren om hun angsten de baas te worden, dan hebben ze daar hun hele leven voordeel van.  En dan kan de emotie angst doen waar die het beste in is, ons beschermen tegen dreigend gevaar! 

 

Meer weten? 

In het Groei in zelfvertrouwen programma gaan we hier veel uitgebreider op in en leren we jou hoe jij je kind hier het beste in kunt begeleiden. Je kunt direct starten met het Groei in zelfvertrouwen Zelfstudie programma! Lees hier meer.